Wat is floorball?

Neem lichtgewicht kunststof materiaal, een sporthal met boarding, eenvoudige regels, een bank vol wisselspelers en je hebt floorball: de snelste teamsport ter wereld.

Hoewel veel floorballregels van ijshockey komen, speel je floorball in een sportzaal, met sportschoenen, kunststof sticks en een zachte plastic ‘gaten’-bal. Floorball heeft maar weinig regels. Daardoor kan iedereen al meteen een aardig partijtje meespelen.

Floorball komt oorspronkelijk uit Zweden, maar is nu hard bezig heel Europa te veroveren. In Zweden, Finland, Tsjechiƫ en Zwitserland staat floorball inmiddels in de top 10 van populairste sporten. In Nederland spelen nu meer dan 1000 mensen floorball.

4 spelers, gemixed

Een floorball mixed kleinveld-team, de variant die Jungle-Speed speelt, bestaat uit vier veldspelers: twee vrouwen en twee mannen. Er is geen vaste keeper. Een team heeft meestal een flinke voorraad reservespelers, die continu mogen doorwisselen.

Floorball = snel

Zoals gezegd is floorball een snelle sport. De lichte plastic gatenbal gaat razendsnel over het veld. De beste spelers schieten harder dan 150 km/u.

Dankzij de boarding en de eenvoudige regels zijn er weinig onderbrekingen. Een partijtje floorball is dus een prima manier om je eens lekker uit te leven. Gelukkig heeft een team veel wissels. Je staat telkens ongeveer 2 minuten in het veld voordat je weer doorwisselt.

Floorball = veilig

De kunststof sticks, de lichte plastic ‘gaten’-bal en het ontbreken van de body-check maken floorball een veilige sport.

Het is niet toegestaan om de stick boven de heup uit te zwaaien. Spelers krijgen dus niet zo gauw een klap van de stick. De lichte plastic bal is ook niet echt gevaarlijk. Kortom: zware blessures komen vrijwel niet voor!

Floorball = unihockey?

Floorball en unihockey zijn dezelfde sport. Unihockey is de naam die in het verleden veel werd gebruikt. Nu wordt de naam unihockey vooral nog gebruikt in Duitsland en Zwitserland. In Nederland spreken we van Floorball.

Floorball kent verschillende varianten:

Grootveld: Een team bestaat uit vijf heren of dames en een keeper. Het veld is even groot als een zaalvoetbalveld.
Kleinveld met keeper (ook wel ‘Zwitsers’ of unihockey genoemd): Een team bestaat uit drie heren of dames en een keeper. Een veld is ongeveer de helft kleiner, de regels zijn vrijwel gelijk aan grootveld.
Kleinveld zonder keeper: Een team bestaat uit vier veldspelers: (dames, heren of gemengd), zonder keeper. Het veld is ongeveer de helft kleiner en de regels zijn enigzins aangepast. Deze laatste variant spelen we primair bij Jungle-Speed, maar daarnaast nemen we ook regelmatig aan andere varianten deel. Dit is afhankelijk van de behoeften van de leden en de organisatorische mogelijkheden.

Dit jaar hebben we 2 grootveldteams in samenwerking met Delft en Houten; respectievelijk een dames- en een herenteam!

Floorball gratis eens uitproberen? Stuur ons een berichtje!

Bron: NeFUB, www.nefub.nl

Uitproberen?

Probeer floorball gratis een keer uit in een proefles. Je hebt alleen sportschoenen voor in de zaal en sportkleding nodig. Wij zorgen voor sticks en materialen. Mocht je liever de basics eerst onder de knie krijgen, doe dan voor slechts 15 euro mee met de beginnerscursus op 20 april, 4 mei en 11 mei 2017!

d59d4472-7c15-44b1-8c22-436ea437e05f

Daarnaast bieden we clinics aan bedrijven en verenigingen aan.

floorballclinicspromo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stuur ons een berichtje!

Foto’s